top of page

Träning

Dansa är kul!

Musik: "I don't feel like dancing" av Scissor sisters

Vad händer i min kropp och knopp när jag tränar?

Det finns många tankar och frågor kring ordet träning, allt ifrån “vad är träningshets” till “vad händer med min kropp när jag tränar”. Vi har undersökt vad som händer psykiskt när du tränar och om det kopplas till det fysiska. Men för att kunna dyka in frågan och förstå så måste vi först veta vad som händer fysiskt i kroppen när man tränar.

 

När du tränar så omvandlar dina muskler kemisk energi från maten till mekanisk energi. Det finns två typer av träning, dynamiskt arbete då musklerna drar växelvis ihop sig och slappnar av t ex crunches, då finns det alltid ett samarbete mellan olika muskelgrupper, när den ena drar ihop sig slappnar den andra av. Det andra är statiskt arbete då musklerna bara tränas i ett läge, drar i hop sig eller slappnar av, ett exempel på det skulle kunna vara plankan. Effekterna av att träna är för det mesta positiva, som till exempel att hjärtats slagvolym ökar i och med att hjärtat som är en muskel blir starkare vilket gör att pulsen blir lägre, muskelstyrkan samt hållfastheten i dina leder ökar. Träning minskar även potentiella skador i framtiden. Din uthållighet blir bättre och förhoppningsvis känner du dig starkare, rörligare, stabilare och gladare.

Vad finns det för koppling mellan det fysiska och psykiska i min träning? 

 

Som du läst ovan påverkas din kropp positivt på många olika sätt när du tränar, men visste du att träning även påverkar dig psykiskt? När du använder din kropp vid träning eller annan fysisk aktivitet kommer mer blod ut i kroppen och då kan slaggprodukter som lagrats i musklerna transporteras bort. Detta kan lösa upp spänningar i kroppen och lämnar den i stället med en mer avslappnad känsla. Träning kan även göra så att produktionen av stresshormoner minskar och detta kan då hjälpa kroppen att slappna av. När man tränar precis som när man mår bra tillverkas och frisläpps endorfiner, vilket är ett hormon som har en påverkan på humöret. Eftersom de även tillverkas när vi mår bra tror kroppen att vi mår bra när vi tränar och man blir därför ofta gladare efter ett träningspass. Som jag tidigare skrivit blir blodflödet större vid träning och eftersom hormoner transporteras med blodet kan mer endorfiner transporteras samtidigt.

 

Träning minskar din stress, ångest och depression

Att träning kan motverka stress, depressioner och ångest är något som länge diskuterats men nu har man enligt Läkartidningen kommit fram till att det är något som kan rekommenderas, men som inte garanterar någon förbättring. Det är tillräckligt bevisat träning kan hjälpa vid exempelvis sömproblem och stress att sjukvårdspersonal nu kan skriva ut recept på fysisk aktiviter. När man tränar frisläpps inte bara endorfiner utan också mer av det ångestdämpande hormonet serotonin. Det säger ju sig självt att detta då motverkar ångest och i samband med den ökade produktionen av serotonin och endorfiner tillkommer även dopamin vilket är kroppens eget belöningssystem. Det systemet sätts igång när kroppen tycker att vi gjort något bra, till exempel när vi tränar eller äter. När det sätts igång känner vi oss glada och på så sätt kan det motverka depressioner. Självklart kan inte alla med ångest, depression och stress endast rekommenderas att träna eftersom det kan ligga andra saker bakom som till exempel tidigare händelser i livet eller stora förändringar i livet.

 

Att träna ska vara roligt!

Träning kan även vara en orsak till stress då det finns en träningshets i samhället. I en undersökning vi gjorde genom att ställa frågor till folk på stan fick vi fram att de flesta känner att de påverkas av media på olika sätt i sin träning men att det främst är unga som känner av den träningshets som sprids via exempelvis bloggar och instagram. Det beror antagligen på att det för det mesta är de som rör sig i sociala medier där det finns tydliga sociala normer om hur mycket man ska träna och hur man ska se ut. Vi märkte att unga tjejer kände press på att man skulle se smal och smidig ut medan killarna kände press på att se starka och muskulösa ut. Det finns s.k. skönhetsideal som är nära på omöjliga att uppfylla. Detta skapar en typ av stress som är svår att behandla med fysisk aktivitet. Ett råd är att hitta något du tycker är roligt och göra det till en del av vardagen du ser fram emot. Om stressen uppkommit för att man känner att man inte har tid att träna är ett tips att nöja sig med endast något pass i veckan och istället satsa på vardagsmotion. Med vardagsmotion menas att man går upp för trappan istället för att ta hissen, går eller cyklar istället för att ta buss eller bil o.s.v. Att dela upp sina mål i delmål är även det ett tips då känslan av att komma framåt i träningen kan hålla upp motivationen. Varje gång man når ett mål man strävat mot blir det en boost för självkänslan. Genom att sätta upp delmål återkommer känslan att lyckas oftare och självförtroendet stärks. Det är ett stort steg i att må bättre med sig själv även om man inte ser ut som de skönhetsidealen som finns.

 

Träning gynnar samhället

Sverige har genomsnittsvikten ökat så mycket att vårt genomsnittliga BMI nu är i nivå med övervikt. Övervikt är ett problem som sprids allt mer inom många länder i västvärlden och kostar samhället stora summor varje år. Det är i många fall ett lättlöst problem som man kan bli kvitt genom att äta och träna rätt. Många som är överviktiga mår inte bra varken till den fysiska hälsan eller känner sig bekväma i sina kroppar. De orealistiska målen som samhället satt upp och som sprids via median får folk med dåligt självförtroende att snabbare ge upp då de inte känner något hopp. Genom att motverka de overkliga kroppsideal som existerar i dagens samhälle kommer fler att våga ta sig upp och göra ett försök eftersom de lättare skulle kunna känna sig nöjda med sig själva. Om vi kan få fler att träna regelbundet och därmed få en ökning av endorfinerna som gör oss lyckliga tror jag att leendena skulle spridas till fler och hela samhället skulle kunna påverkas av en individs insats. För det vanligaste svaret vi fick när vi frågade folk i undersökningen “Varför tränar du?” var, “för att må bra/bättre”. Med detta menade de både fysiskt och psykiskt.

 

Therese Ek, Globala gymnasiet

 

Källförteckning

http://www.sthlm.friskissvettis.se/las-mer.aspx?ContentID=1415 http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=16889

http://www.1177.se/Stockholm/Tema/Halsa/Motion-och-rorelse/Motion-och-traning/FaR---fysisk-aktivitet-pa-recept/

http://www.svd.se/naringsliv/fysisk-traning_8898024.svd

http://www.metro.se/nyheter/sverige-blir-tyngre/EVHmke!hDA3SIkIR0hMM/

Onsdag 5/3 -14 gjorde vi en undersökning på ca 16 personer i olika åldra och med olika kön i Hornstull, både inne på Friskis och svettis och förbigående i tunnelbanan.

Annerstedt, Claes. Bö, Kari. Dieserud, Elbjörg. Elvestad, John. Strömme, Sigmund (2002) Idrott hälsa livsstil

 

 

 

 

Medias påverkan

Vi har gjort en undersökning där vi frågade ca 15 personer, varför tränar du? Vad är din motivation och har media påverkat dig. Bland yngre tjejer och killar fanns ett mönster, många hade påverkats av media. Instagram konton som lägger ut bilder på “idealet” det vill säga väldigt smala tjejer och mycket muskulösa killar, hälsosam mat, helst frukt och massa träningsbilder. Eller tidningar med saftiga reportage om ”hur du går ner i vikt på 10 dagar” , även andra sociala medier där människan hetsar upp sig själva genom att hela tiden vilja bli bekräftade. Att bli påverkad av dessa faktorer är inte svårt eftersom att vardagen är uppbygd av mobiltelefoner och annan elektronik.

 

Vad betyder träning för människor i samhället?

För att kunna reda ut min frågeställning så måste jag först titta på vad människor har för inställning till träning och vad det betyder för oss. Jag har därför tagit hjälp av en enkätundersökning som gjorts på sammanlagd tre olika gym i Stockholm, World class, KTH-hallens gym och Sats. Totalt 100 personer svarade på frågor om kost och träning. Fem av tio svarade att det får ångestkänslor och mår dåligt av att inte få träna. Patrik Frohm, 26 år var en av dom som deltog i undersökningen.

 

”-Om jag inte tränar så kan jag helt klart känna ångest. Jag får inte den belöning och tillfredsställelse som träningen ger mig. Vid ett längre uppehåll får jag också abstinensproblem, känner mig ur form och blir lite slö.”

 

Sju av tio i undersökningen svarade även att de ofta äter hälsosam mat, vilket visar att en majoritet av gymmarna gör väldigt medvetna kostval. Att behöva känna ångest när man inte tränar eller att må dåligt över att äta en bulle istället för en gurka är inte sunt för värken kroppen eller hjärnan. Det största problemet till att så många känner som de gör idag tror jag beror på att samhället visar acceptans till denna träningshetsen. Det är normalt att få ångest över träning eftersom att sociala medier kastar ut idealbilder och bland oss så blir det mer och mer normaliserat att träna mycket, därför tror att man gör medvetna och kloka val genom att jämt och ständigt kontrollera sig själv.

 

Ortorexi

Det vi kanske inte är lika medvetna om är sjukdomen ortorexi som i värsta fall kan bli en följd av alla dessa trender och denna träningshets. Ortorexi är en ätstörning där personen är alltför fixerad vid att äta nyttig mat och träna överdrivet mycket. Livsstilen blir då en belastning för både kropp och själ även depressioner och skador är väldigt vanligt. Detta är ett konkret exempel på att vårt psyke kan förstöra för våran potentiella fysiska prestation eftersom att vi helt enkelt långsamt kommer att förstöra våra kroppar. Det som framför allt drabbas av ortorexi är unga personer med allt för höga krav på sig själva. Studier visar att kvinnor har varit mer utsatta att utveckla ätstörningar eftersom att det alltid har blivit så värderade utifrån sitt utseende och att männen hanterar sina problem på andra sätt. Men när det gäller sjukdomen ortorexi så säger terapeuten Karin Pettersson från företaget Contar att även killar har krav på att se bra ut och vara muskulösa och lika många män som kvinnor utvecklar därför ortorexi idag.

 

När kan det psykiska förstöra den

fysiska prestationen?

 

Vi har läst om vad som fysiskt händer i kroppen när man tränar, vi har läst om kopplingen mellan det fysiska och psykiska i kroppen men kan man förstöra sin fysiska prestation med sitt psyke? Alltså vad händer när man börjar träna ohälsosamt.

 

Behandlig
Just Ortorexi går att behandla genom att gå i terapi eller att ta hjälp av en dietist som är kunnig kring kost. Det finns även en privat klinik i Stockholm vid namn Ylab, som erbjuder hjälp för ortorexi. Man får dock stå för kostnaden själv som ligger på 3000 - 5000 kronor per månad vilket betyder att sjukdomen inte bekostar samhället utan bara den lidande.

 

 

Alice Glassel Globala gymnasiet 2014

 

Källförtäckning

http://www.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2:402739

http://sundarekropp.wordpress.com/ortorexi/

http://treier.wordpress.com/2013/06/26/vad-hander-i-hjarnan-nar-man-tranar/http://

www.kultur.gu.se/digitalAssets/1304/1304933_plansemEriksson.pdf

 

Onsdag 5/3 -14 gjorde vi en undersökning på ca 16 personer i olika åldra och med olika kön i Hornstull, både inne på Friskis och svettis och förbigående i tunnelbanan.

Saxsystrarna  & bror

© 2014 by Globala gymnasiet Proudly created with Wix.com

bottom of page