top of page

Droger

Droger definieras oftast som ett syntetiskt eller ickesyntetiskt preparat som är sinnesförändrande och/eller beroendeframkallande. Det handlar inte bara om narkotika utan räknar även in alkohol, tobak och även kaffe. På den här sidan tittar vi lite närmare på hur vår hjärna fungerar och påverkas av olika droger. Till höger kan ni sedan läsa mer om beroende samt om Cannabis.

 

Hjärnan

 

Hur fungerar hjärnan?

Hjärnan är uppbyggd av neuroner (nervceller). De förmedlar information och signalsubstanser mellan varandra och till resten av kroppen. Signalerna sänds med hjälp av signalsubstanser, (neurotransmittorer). När en elektrisk signal når slutet av en axon, alltså cellens sändarantenn kan man säga, släpps signalsubstanser ut från vesikler (små blåsor) till synapsen, området mellan axonen och nästa cells dendriter, motsvarande mottagarantenner. Där binds signalsubstanserna till dendriternas receptorer, vilket utlöser en elektrisk signal som tar sig vidare genom nästa cell. Neurotransmittorerna återvänder till synapsklyftan och bryts ned av kroppen eller axonen. Olika delar av hjärnan styr lite olika saker och använder sig därför av olika signalsubstanser.

 

Olika typer av signalsubstanser (neurotransmittorer)

Noradrenalin - vakenhet och uppmärksamhet, skärper känsligheten för sinnesintryck och påverkar neuron så att det lättare tar upp information.

Dopamin - Minnet, rörelsemönster och tankeprocesser. Välbehag och lycka, påverkar belöningssystemet.

Serotonin - ångestdämpande i små mängder, ångestskapande i stora, kritiskt tänkande. Påverkar minnet, inlärningsförmåga, kroppstemperatur, sömnrytm och aptit. Spelar in i belöningssystemet.

Endorfiner - smärtlindring, välbehag. Stimulerar hämmande signalsubstanser och påverkar belöningssystemet.

GABA - bedövar smärta, lugnande, hämmar andra signalsusbstanser. Anandamid - påverkar balans och minne samt hindrar frisättningen av GABA.

Glutamat - stimulerar nervceller, får andra neuroner att börja arbeta. Finns i alla delar av hjärnan. 

 

Hur påverkar droger hjärnan?

Droger påverkar våra signalsubstanser eller receptorerna som ska läsa av dem och skicka vidare signaler. De kan antingen göra att signalsubstansernas effekter ökar eller minskar, vilket får konsekvenser för resten av hjärnan och kroppen. Effekten beror på vilka signalsubstanser som påverkas, samt var de är placerade och vilka funktioner de delar av hjärnan utför. Droger stimulerar även belöningscentrat och ger oss en känsla av tillfredsställelse, vilket gör att ett beroende kan utvecklas. Tar en inte drogen kan en få abstinensbesvär eftersom kroppen vant sig vid drogerna och frigörandet neurotransmittorer eller tillverkningen av receptorer är för låg. Det tar ett tag för kroppen att anpassa sig till avsaknaden av droger. Man kan även utveckla drogtolerans, då tillverkningen av receptorer kan minskas. Frigörandet av signalsubstanser kan också minska. Då behöver man mer droger för att uppnå den ursprungliga effekten.

 

 

Källor

(http://www.drugsmart.com/droger-och-hjarnan Droger och hjärnan)

(http://www.iq.se/sv/fakta-om-alkohol/sverige-och-europa IQ, fakta om alkohol)

(http://www.trafikverket.se/DDD/Dont-Drink-and-Drive/Fakta-om-alkohol-i-trafiken/Den-kalla-sanningen/ Trafikverket, fakta om alkohol i trafiken)

(http://www.can.se/sv/Drogfakta/Fragor-och-Svar/Allmant/ Centralförbundet för alkohol. och narkotikaupplysning, Frågor och svar allmänt)

(http://www.can.se/sv/Drogfakta/Fragor-och-Svar/Narkotika/ Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, frågor och svar narkotika)

(http://www.can.se/sv/Drogfakta/Fragor-ochSvar/Alkohol/ Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, frågor och svar alkohol)

(http://www.hjarnfonden.se/diagnoser/beroende__26 Hjärnfonden, beroende)(https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/28606 // https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/28606/1/gupea_2077_28606_1.pdf Heroin känns ändå lite misär, studie kring ungdomars syn på droger och missbruk, 2011)

(http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Alkoholberoende/?ar=True 1177 Vårdguiden, Alkoholberoende)

(http://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/%E2%80%9Ddet-g%C3%A5r-att-hitta-generna-bakom-alkoholism%E2%80%9D-3417 Läkemedelsvärlden)

(http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:lnu:diva-9765 Mattson, 2010)

(http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:su:diva-13443 Ambjörnsson, 2003)

(http://drugnews.nu/drogfakta/narkotika/heroin/ Drugnews, fakta om heroin)

(http://sv.wikipedia.org/wiki/Heroin Wikipedia, heroin)

(http://www.missbrukarvard.fi/eftervard/ Missbrukarvård, eftervård)

(http://www.aanonymaalkoholister.se/ AAnonyma alkoholister)

(http://www.1177.se/Stockholm/Regler-och-rattigheter/Beroende-och-missbruksvard/ 1177 Vårdguiden, Beroende och missbrukarvård)(http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Narkotikaberoende/ 1177 Vårdguiden, narkotikaberoende)

 

Saxsystrarna  & bror

© 2014 by Globala gymnasiet Proudly created with Wix.com

bottom of page