
Droger
Cannabis ökar bland ungdomar.
Ungdomar i Sverige har aldrig druckit så lite alkohol som idag. Det visar årliga undersökningar från Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning som startade 1971. Men samtidigt som ungdomar dricker allt mindre alkohol, röker fler cannabis. Siffran ökar från år till år, idag har var femte gymnasiekille testat cannabis och nästan var sjätte gymnasietjej, detta också enligt CAN. Många unga underskattar den fara som cannabis utsätter kroppen för. Hur kan det komma sig? Först behöver vi få veta lite mer om drogen.
Cannabis är samlingsnamnet för alla droger som kommer från hampväxten Cannabis Sativa. Det är hasch, hascholja och marijuana. Hasch kommer från kådan från växten och pressas till kakor, marijuana är de torkade blomdelarna från plantan. Hascholja är brun-svart, trögflytande cannabisextrakt. Både hasch och marijuana röks vanligast, medans hascholja kan blandas i drycker och maträtter. Det kan även användas för att förstärka rökberedningar.
Det finns olika syntetiskt framställda produkter som liknar cannabis. Ett av dessa är spice. Spice, precis som andra cannabisliknande preparat, kommer inte från hampväxten utan tillverkas på kemisk väg i laboratorium. Det finns drygt 100 olika sorters Spice.
I Sverige är hasch vanligast förekommande medan det i tex USA är vanligare med marijuana. Hasch är i regel starkare än marijuana. Spice är ännu starkare och följderna värre, det syns till exempel på de många fler intensivvårdsfallen av spice förgiftning kontra intensivvård efter cannabis. Samtidigt har cannabis styrka när på fördubblats sedan 70-talet. Koncentrationen på THC, som är den aktiva substansen i cannabis, är idag mycket högre än den var förr. Marijuana har särskilt förhöjda THC halter än tidigare, vilket kan leda till oväntade, farliga konsekvenser.
Cannabis och lagen.
Cannabis är en narkotikaklassad drog. Det är olagligt och straffbart att köpa, sälja, byta, ge bort, transportera, förvara, inneha och använda narkotika. Straffet för narkotikabrott varierar mellan böter, upp till 10 års fängelse, beroende på hur allvarligt brottet anses vara.
Ett problem för de svenska myndigheterna är spice. Av drygt 100 olika sorters spice så är bara runt 30 av dem olagliga. Precis som andra sorters nätdroger dyker nya varianter ständigt upp på marknaden. När en sort narkotikaklassats dyker en ny, oklassad variant upp. Det är svårt för myndigheterna att hålla jämnt tempo med den snabba marknaden, vilket leder till att många röker på utan att det klassas som ett brott.
I Uruguay legaliserades förra året odling och försäljning av cannabis. Detta i försök att stoppa den organiserade kriminalitet som präglar landet.
I var tredje delstat i USA är marijuanarökning i medicinskt syfte lagligt. Men Colodardo blev i år första delstaten att legalisera cannabis för privat bruk. Där säljs ett ounce, drygt 28 gram, marijuana till alla över 21 år på försäljningsställen med licens.
Vad händer när en tar cannabis?
För att förstå vad som händer när en tar cannabis måste vi först förstå hur hjärnan fungerar.
Hjärnan består utav nervceller, även kallad neuroner. Neuroner skickar information mellan sig och resten av kroppen genom signalsubstanser, även kallad neurotransmittorer. Från änden av en neuron kallad axon släpps kemikalier ut från vesikler till synapsen, ingågen till nästa neurons dendrit. Kemikalierna binds till dendriternas mottagande receptorer och då utlöses nästa elektriska signal. Detta händer varje gång du tänker eller rör på dig. Under rubriken Droger kan du läsa om olika typer av neurotransmittorer som finns i hjärnan.
Det ämne som är mest aktivt i cannabis och ger upphov till rus är delta-9-tetrahyddrocannabinol; THC. THC är en psykoaktiv substans och en typ av cannabinoid. Cannabinoider är kemikalier som stimulerar och aktiverar cannabinoidreceptorer i hjärnan, CB1. Det finns tre huvudgrupper av cannabinoider. Örtcannabinoider, som bara går att hitta i hampa (THC) , engogena cannabinoider, som produceras naturligt i kroppen (anandamid) och syntetiska cannabinioder som produceras i laboratorier. THC är kemiskt väldigt likt kroppens egna cannabinoider som kallas anandamid. I hjärnans endocannabinoida system binder endocannabinioden anandamid till CB1-receptorn. THC påverkar hela detta system när man tar cannabis då THC binder till CB1-receptorerna. Eftersom att CB1-receptorerna finns på flera ställen i hjärnan påverkas hjärnan på många olika sätt vid intag av cannabis.
CB1 finns i hjärnbarken, där påverkas hur vi upplever olika intryck. THC gör att vi får förstärkta syn, ljud- och känselintryck. Våra kognitiva funktioner försämras när THC binds i Främre hjärnbarken, Hippocampus, och Lillhjärnan. Med det får en koncentrationssvårigheter, försämrat korttidsminne, uppmärksamhet, inlärning, tidsuppfattning, problemlösning och splittrad tankeverksamhet. När THC binder till receptorer i Lillhjärnan minskar aktiviteten i det området, som konsekvens på en försämrad finmotorik och balans. Hungerkänslor kan också uppkomma vid cannabisintag när THC binder i Hypotalamus. Ångest och paranoida tankar följer när THC binder i Främre hjärnbarken och Amgydala.
Känslorna av eufori som uppstår beror på att THC indirekt påverkar kroppens belöningssystem. Hjärnans belöningscentrum stimuleras av dopamin. THC påverkar inte dopamin-halten av sig självt utan det är en tredje neurotransmittor som är inblandad. Neurotransmittorn GABA är till för att stoppa överdrivet utsläpp av dopamin. Men THC hindrar frisläppningen av GABA. Med det aktiveras mer dopamin som stimulerar hjärnans belöningscentrum.
Med cannabisanvänding följer en ökad risk för att drabbas av psykos. Ett psykiskt tillstånd där en inte kan skilja på verklighet och fantasi. Man får en förvrängd verklighetsuppfattning och kan hallucinera.
Försämrad IQ.
Regelbundet intag av cannabis försämrar din intelligens. Detta gäller framförallt individer som började missbruka cannabis i tonåren. Under tiden som tonåring utvecklas hjärnan och detta gör den extra känslig. Det är faktiskt inte förrän vid 20-års ålder som pannloben mognat. Personer som börjar brukat cannabis regelbundet vid senare ålder får därför inte lika tydliga och allvarliga skador på hjärnan som de som börjat i tidig ålder. Eftersom hjärnan då hunnit färdigutvecklas. Störst förändringar sker hos de som missbrukat mycket och ofta sedan tidig ålder. Studier som den Madeline H. Meier från Duke University varit ansvarig för visar att ju tidigare debutåldern, desto mer stryk tar hjärnan och intelligensen.
Man stannar i utvecklingen på flera plan vid regelbundet intag av cannabis. Både den intellektuella men även känslomässiga funktionsnivån avstannar.
Det här är konsekvenser som inte går att reparera, även om man slutar med drogen.
Cannabis och beroende.
Många hävdar att det inte är möjligt att bli beroende av cannabis. Detta är fel. Cannabis påverkar utsläppet av dopamin indirekt vilket gör att en kan bli beroende. Dock är risken av ett beroende inte lika hög som hos heroin- eller amfetaminmissbruk. Omkring 10 procent av de som använder cannabis utvecklar ett beroende. Vem som utvecklar ett beroende kan en inte vara säker på i förväg. Abstinenssymptomen är heller inte lika akuta vid cannabisberoende som av olika opiater.
Individens hälsa.
Många ungdomar vänder sig till cannabis när de mår psykiskt dåligt. Kopplingen mellan psykisk ohälsa och ökad cannabisanvändning är stark. Men kombinationen av drogen och psykisk ohälsa blir väldigt problematisk. Om man använder cannabis som lösning för att må bättre kommer en bara att finna problem. Att hitta rätt väg för att må bättre försvåras nämligen pågrund av cannabisanvändning, eftersom kapaciteten att skapa sammanhang förloras. Utan den förmågan vänds vinden inte lätt till en livsstil en mår bättre av. Cannabis har effekter på hälsan som är skadligt för individen. Både fysisk med hjärnfunktionen och psykiskt när sammanhangsförmågan förloras och känslorna fördunklas.
Folkhälsa.
Om allt fler unga väljer att frekvent missbruka cannabis kan samhället få hårda konsekvenser. Som sagt stannar en individs utveckling av vid kraftigt missbruk av drogen, och om allt fler unga tar drogen fryser med det allt fler unga i sin utveckling. Ett samhälle där individer inte utvecklas till fullo får inte samma förutsättningar som ett samhälle där individer mår bra både psykiskt och fysiskt. Risken att samhället och individerna i samhället inte utvecklas till sin fulla kapacitet kan bli förödande. Precis som individens utveckling frys kan även samhällets utveckling påverkas, i värsta fall sakta ner.
Individer som missbrukat drogen i unga år får heller inte samma förutsättningar som andra, eftersom den IQ man skaffat sig av missbruket kvarstår även om man slutar ta drogen. Deras liv kan komma att färgas mycket av det.
Cannabis kan också bli en inkörningsport till tyngre droger och det kan komma bli ett allvarligt samhällsproblem om fler tar drogen. Nästan alla som dött av tunga droger, såsom till exempel heroin, har en gång börjat med cannabis.
Normer, ideal och media.
Användningen av cannabis styrs av en norm om att cannabis inte är en farlig drog. Runt om i världen finns åskådningar om att cannabis är ofarligt. Forskning och avrådan presenteras av många som skrämselpropaganda. Samtidigt höjs röster om legalisering, både i Sverige och andra delar av världen. Kanske är normen om att cannabis inte är en farlig drog, och normen om att det inte går att bli beroende av cannabis, något som gör att antalet ungdomar som använder cannabis växer.
Normen att cannabis är ofarlig är nog olika stark och styrande i olika kulturer. Att röka på anses mindre farligt än att dricka alkohol kan man se exempel på i flera olika länder. Men den normen är nog betydligt mer styrande i till exempel USA än vad den är i Sverige. Detta eftersom USA har en mer liberal åskådning på cannabis än vad Sverige har.
Något som kan förstärka normerna om att cannabis inte är en farlig drog är försköningen av den i olika medium. Cannabis glorifieras på många håll och i många olika sammanhang. Vi ser Miley Cyrus tända en joint på MTV-galan och hör Snoop Dogg sjunga om att röka på varje dag. I filmer som Mac & Devin Go to High School kretsar allt med status och betydelse kring cannabis. Populärkultur ger en bild av cannabis som cool, rolig och ofarlig. Kanske till stor påverkan av dagens populärkultur har ideal om att de coola dricker alkohol och röker på växt fram. Att alkohol och cannabis förknippas med status hos många tror jag inte någon ungdom skulle höja ögonbrynen åt.
Idealen sätter stor press på dagens unga. Att dricka alkohol och i många fall även röka på har blivit en norm bland ungdomar. På sociala medier förstärks denna norm hela tiden då unga publicerar bilder och texter när de är fulla och rökt på. De vill visa att de lever upp till denna norm, de vill inte framstå som avvikande och annorlunda. Pressen och grupptryck bildas då både från jämnåriga i ens egen omgivning och media och kultur.
Genom olika medier penetreras hela tiden ideal och normer kring cannabis. Det kan vara en viktig anledning till varför så många unga väljer att missbruka drogen. Tv, musik, kändisar och idoler sprider budskapen om att cannabis är en rolig, skön och ofarlig drog och detta tror jag kan färga ungdomars syn på drogen.
Genus.
Studier visar att antalet killar som röker på är fler än tjejer. År 2012 presenterade P4 resultat från en studie från CAN, Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning, som visade att fler tjejer än killar dricker alkohol. Siffrorna från CAN är mycket trovärdiga eftersom CAN är en etablerad organisation som har i uppgift att sprida information om droger. CAN är ofta citerade i media och brukar tas på allvar.
Fler killar väljer alltså i regel cannabis, medan tjejer väljer alkohol. En anledning till att det är så tror jag kan vara respektive drogs acceptens i samhället. I Sverige är alkohol än mycket mer socialt-accepterad drog än cannabis. Enligt klassiska könsroller förväntas tjejer vara duktiga. Pressen att förväntas vara duktig är mycket starkare på tjejer än vad den är på killar. Detta kan vara en anledning till varför tjejer söker sig till mer socialt-accepterade droger. För att passa in i den könsroll som de förväntas göra. Kanske är det därför som fler killar använder cannabis, de har inte samma press på sig att vara duktiga och kontrollerade, och söker sig då till droger som inte är lika accepterade ur samhällssyn.
Liv Larsson, Globala gymnasiet 2014
Källor
http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/758325-svenska-ungdomar-dricker-mindre-men-roker-mer-cannabis
http://www.aftonbladet.se/debatt/article16739935.ab
http://drugnews.nu/2013/10/15/8188/
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/307863?programid=1316
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5180944
http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/cannabis-hot-mot-ungdomar/
http://www.hjarnguiden.se/index.php?option=com_content&view=article&id=45&Itemid=55
http://drugnews.nu/drogfakta/narkotika/cannabis/
http://www.svd.se/naringsliv/colorado-oppnar-for-marijuanaturism_8867244.svd
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5730674
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=5084571
http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/SiteCollectionDocuments/Sv/publikationer/2013/2013-04.pdf
http://www.drugsmart.com/droger-och-hjarnan
http://www.drogupplysningen.se/artiklar/om-cannabis-0
http://www.drogupplysningen.se/artiklar/cannabis-och-lagen
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5725359
http://www.drogupplysningen.se/artiklar/hur-cannabis-p%C3%A5verkar-hj%C3%A4rnan
http://www.accentmagasin.se/politik/7-myter-om-%C2%ADcannabis-och-%C2%ADlegalisering/
Bildkällor
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Cannabis_01_bgiu.jpg (cannabis sativa)
http://www.howtostopsmokingweeds.net/symptoms-quitting-smoking-weed/ (joint)
http://vimeo.com/64124779 (film)
http://www.karavanforlag.se/kalendarium/2014/01/bokslapp-aktuell-och-viktig-bok-cannabis/ (bok)
http://rashaentertainment.com/snoop-dogg-busted-for-weed-in-norway-airport/ (snoop dogg)

"Vad hasch ger med ena handen tar den ifrån dig med den andra, det vill säga drogen ger dig förmåga till föreställningar som du sedan på grund av drogen inte klarar av att omsätta i verkliga livet."
- Charles Baudelaire, 1860 fransk poet & författare

Boktips
Cannabis - en olycklig kärlekshistoria
av Amelie Andersson
En bok vänd till ungdomar som av olika skäl vill veta mer om cannabis



